Totul despre DOT-ul anvelopelor
Nexxon - Specialistul nr. 1 in anvelope. Orice anvelopa si camera de aer...
  • anvelope petlas mica
  • anvelope petlas mica
  • anvelope petlas mica
  • anvelope petlas mica

Totul despre DOT

Totul despre DOT-ul anvelopelor


Ce înseamnă DOT?

Numărul DOT inscripționat pe anvelope este de fapt o serie formată din cifre și litere, conform standardelor prevăzute de Ministerul Transporturilor al SUA (Department Of Transportation).

Această combinație de cifre și litere indică informații despre producătorul anvelopei, țara de origine și data fabricației. DOT nu înseamnă doar data fabricației!


Cum aflu data fabricației a anvelopei?

Data de fabricație a anvelopei se află la capătul marcajului DOT, care este amplasat pe partea laterală a anvelopei. La sfârşitul codului sunt poziţionate patru cifre. Primele două cifre indică săptămână de fabricație a anvelopei, iar următoarele două arată anul de fabricație.

 Exemplu: DOT J3EX 4208

dot anvelope

DOT – informaţie privind faptul că anvelopa îndeplinește toate cerințele Departamentului American de Transport (Department Of Transport).

J3EX – cod care descrie producătorul, fabrică, dimensiunile şi modelul anvelopei.

4208 – indicație a datei de fabricație. În acest caz anvelopa a fost fabricată în săptămână 42 din anul 2008.


Cât de vechi este prea vechi? 

Nu există din punct de vedere tehnic o dată de valabilitate care să indică vârsta maximă anvelopelor în cazul în care au fot păstrate în mod corespunzător. Depozitarea adecvată a anvelopelor menține proprietățile originale ale acestora.

Anvelopele nu sunt bunuri perisabile, adesea consumatorii sunt îndreptați pe o pistă greșită de către canelele de media!

Asociația germană a industriei de cauciuc, asociația germană a industriei de anvelope și asociația distribuitorilor de anvelope au afirmat că anvelopele sunt considerate noi dacă au mai puțin de 5 ani vechime. Ceea ce este interesant este că documentul organizației mai sus menționate nu precizează că după această perioadă anvelopele nu ar mai trebui puse în vânzare sau în uz; totuși, înainte de a fi vândute aceastea ar trebui examinate de către un expert, sau ar trebui solicitată opinia din partea producătorului acelei anvelope. 

Standardul britanic BS AU 50 stabilește că o anvelopă poate să aibă 6 ani vechime, în timp ce Asociația Națională a Distribuitorilor de anvelope NTDA menționează cu privire la acest aspect o limită de 5 ani de la data fabricației. 

În ceea ce privește autoritățile din România, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, alături de Autoritatea Rutieră Română (ARR) și Regia Autonomă ”Registrul Auto Român” (RAR) a precizat că nu recomandă anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

Nexxon asigură depozitarea adecvată a anvelopelor prin protecția acestora împotriva temperaturilor ridicate sau a variațiior de temperatură, a umidității, ozonului, razelor UV, uleiuri și alte substanțe chimice agresive.